Kategorier
konvent Tips

Virtuella Konvent – Hösten 2020

Tack vare ett 100 nm stort virus så har större delen av världen förbjudit stora folksamlingar. Vilket betyder att så gott som samtliga konvent i världen har fått planera om. Många har valt att flytta till 2021, men en del experimenterar istället med att bli ett virtuellt konvent.

De flesta konventen har ännu inte lagt ut något program. Troligen är de så pass stora att de har flera samtidiga programspår. Men storleken på ett konvent är inte viktigt, mer väsentligt att ifall det finns föredrag i ämnen man själv är intresserad av. Alltså fråga om ifall ett konvent är värt att besöka är i stort en personlig fråga om smak, så försöker inte ens uttala mig om vilka av de nedan som är värda att se på.

28-30 Augusti, Armadillocon 42. Är ett klassiskt Sci-fi/fantasy-konvent med mycket fokus på det skrivna ordet. Den enda klara hedersgästen verkar vara en konstnär Priscilla Kim. Konvent hålls i Texas så är det troligen hyfsat stort. Är gratis!

3-7 September, Dragon Con är ett av de största amerikanska konventen. Så troligen blir även det virtuella konventet riktigt stort. Detta är ett mer publikt amerikanskt serie/Sci-fi konvent. Så mycket film, serier och att folk klär ut sig (Cosplay), oklart hur väl det överförs till ett virtuellt konvent. Är gratis!

5-6 September, Fantasticon är ett danskt sci-fi konvent. Årets tema är ”The Weird Fantasticon” med fokus på weird fiction och new weird och säkert en massa annat fantastiskt. Konventet är på engelska, så man behöver inte förstå danska för att delta!

23-27 September, The Galactic Imaginarium. En Sci-fi och Fantasy filmfestival från Rumänien.

2-4 Oktober, Futoricon. Årets Eurocon som skulle ha varit i Rijeka i Kroatien. Kostar 100 kronor.

15-18 Oktober, Annual International Mars Society Convention. Ett grattis konvent som verkar intressant.

16-18 Oktober, Multiverse. Ett konvent som i vanliga fall hålls i Atlanta i USA. Gratis!

23-25 Oktober, MileHiCon. Detta konvent hålls vanligen i Denver i USA. Bland hedersgästerna finns Cory Doctorow, Mur Lafferty och Alan Pollack. Kostar 35 USD.

29 Oktober – 1 November, World Fantasy Convention. Ett rätt dyrt konvent som kostar 125 USD. Har flera klara hedersgäster. På konventet utses årets vinnare av World Fantasy Award.

Kategorier
Bilder Inspiration xBästa

25 bilder från CCSearch

Creative Commons är inte bara en fantastisk licens som underlättar användande och spridande av material på webben, de har även en sökmotor. Här har jag letat efter fina bilder och skapat ett nytt bildgalleri.

Kategorier
Allmänt Inspiration

Flash Fiction

En del böcker är kända för sin massiva storlek. Så som Proust På spaning efter den tid som flytt på 4215 sidor, eller David Forest Wallace Oändliga skämt på 1079 sidor. Men sedan kan man gå åt andra hållet. Ner i de riktigt korta texterna.

Det finns ingen riktigt bra svensk term för Flash fiction. Wikipedia föreslår Kortprosa. Men det ordet känns lite gammaldags. En tanke är att göra en ordagrann översättning och använda blixtnovell, men det för tanken lite för mycket till Blixt Gordon för min smak. Då jag inte riktigt hittar en favorit så kör jag omväxlande med de olika termerna. låter denna artikel få ha namnet Flash Fiction, lite svengelska är bra för magen.

Terminologi för längre texterAntal ord
Novelöver 50000 ord
Novella20000-49999 ord
Novelette7500-19999 ord
Short Story1000-7499 ord
Flash fictionunder 1000 ord
Terminologi för kortprosaAntal ord
Short Prose, Flash Fiction0-1000 ord
Sudden fiction0-750 ord
Short Short fiction0-2000 ord
Postcard fiction25-500 ord
Microfiction/Nanofiction0-300 ord
DrabbleExakt 100 ord
Dribble/Mini-sagaExakt 50 ord
Twitterature0-280 tecken
Six-word storiesExakt 6 ord

För en daglig microtext inom science fiction och fantasy skräck gå till dailysciencefiction.com, gillar speciellt att de har uppdelning inom små områden så som religiös fantasy eller SF historier om katastrofer. Här är ett tips till en rolig historia.

En bra artikel om Flash fiction finns på reedsy.com, där sätter dom upp följande tips för att skriva en bra flash fiction:

 • Berätta en historia
 • Berätta inte för mycket
 • Skriv utifrån ett specifikt format, tex 100 ord.
 • Var inte för uppenbar
 • Var gåtfull
 • Var inte tvetydig

I följande medium-artikel nämns ett antal råd för att skriva flash fiction:

 • Hoppa in i handlingen
 • Lista ut slutet innan du börjar skriva
 • Oroa dig inte för mycket om ordantalet förrän editeringen

Neil Gaiman ger följande tips i denna masterclass.com artikel om Flash Fiction:

 • Använd Starka bilder
 • Håll dig till ett ögonblick
 • Arbeta med bara en eller två personer
 • Testa första persons perspektiv
 • Överraska läsaren
 • Gör bra användning av titeln

Masterclass-kursen med Neil Gaiman är nog bra, men den kostar en del. Hittade en grattis kurs om att skriva Flash Fiction på flashfictionmagazine.com. Kursen är rätt kort, en flash kurs!, och en hel del av tipsen är mer allmänna skrivtips än specifika Flash Fiction tips, men den är också grattis.

En annan av alla hemsidor kring flash fiction är flashfictiononline.com som jag främst nämner då jag gillar deras Patron reklam med en katt i rymddräkt:

commaful.com är en hemsida med multimedia historier, alltså korta texter med tillhörande bilder. Troligen en helt egen genre, men nämner den här för den intresserade.

Två hemsidor som publicerar historier av exakt 100 ords längd är drablr.com och 100wordstory.org. Och du kan nog gissa längden på historierna på fiftywordstories.com och sixwordmemoirs.com. Anledningen att de valde just 6 ords längd på den sista är följande klassiska historia:

”For sale: baby shoes, never worn.”

(Säljes: spädbarnsskor, oanvända.)

Som tydligen kan spåras till Spokane Times, ofta nämns Hemingway felaktigt som författaren.

press53.com har varje månad en tävling för 53-ords texter, tidigare vinnare finns här. De ger även ut en online tidskrift för dikter och short fiction som heter PrimeNumber Magazine, det första numret var 2 sedan kom numrena 3, 5 och 7. De är nu uppe i nummer 173, lämnar till läsaren att lista ut hur många nummer de totalt kommit ut med!

Kategorier
Recension Serier

Berättelser från Engelsfors av Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg mm.

Böckerna Cirkeln och Eld har tagit Sverige med storm. I den fiktiva staden Engelsfors utkämpar De utvalda, en grupp gymnasieelever med magiska krafter, en strid för att stoppa världens undergång – och för att klara sig genom tonåren.

Reklam från Bokus

FörfattareSara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg mm.
GenreUngdomsfantasy, tecknad serie
Betyg3/5

Bibliotekarien på Önsta-Gryta bibliotek blev förtjust när jag berättade att Sara och Mats skulle komma på Replicon här i Västerås sommaren 2019. Tyvärr, sa jag, har jag inte läst någon av romanerna de skrivit. Kanske har du något jag kan kika på? Något som går fort att läsa? Den här måste du ta, sa hon. Då stack hon till mig ett seriealbum med Berättelser från Engelsfors. Det är en bra introduktion till Cirkeln-triologin.

Ok, nu ha jag läst. Och jag vet inte. Förmodligen skulle det vara roligare med några äldre karaktärer. Ska va spåtanten då men vi får inte veta så mycket om henne. Det är lite tonårsångest, lite kärlek och svart magi. Blev inte så jätteupphetsad även om det är snyggt tecknat, proffsigt och med snygg finish. Det märks att författarna och förlaget har jobbat mycket med albumet. Kanske intresserar det här mer någon i 15-årsåldern och som redan känner karaktärerna. Kanske är det en fördjupning och perspektivförskjutning från vad som händer i böckerna. Jag misstänker det i alla fall.

Reklam från Bokus

Kategorier
Kickstarter Rollspel Tips

Kickstarter Juli

Dags för en ny månad och massor av nya coola projekt på Kickstarter. Nedan har jag samlat de som jag tycker är mest intressanta.

Kult det gamla tveksamma rollspelet har gets ut på engelska och blivit rätt framgångsrikt, vann bland annat två ENnie awards. Kickstarten handlar om en spelledarhjälpbok och en äventyrssamling. Pågår till 2 juli.

Legendlore RPG är en rollspelsvärld till 5e som bygger den tecknade serien Legendlore. Det handlar om portalfantasy, där man spelar en grupp människor som av misstag åker från vår värld in i en fantasyvärld. Sista chansen 2 juli.

Things Heroes Say är en bok fylld med roliga citat att använda när man spelar! Pågår till 17 juli.

Wanderer Gamebook är ett soloäventyr i en Vikingafantasy-värld. Pågår till 12 juli.

Project Infinite Hole en kampanjbok till Paranoid RPG! Ser rolig ut. Pågår fram till 19 juli.

Fantastic Lairs är en modulbok till 5e som beskriver en samling av slutstrider. Finns en gratis preview här . Pågår till 1 juli.


Age of Antiquity är en spelvärld till 5e baserad på antikens klassiska imperier så som Romarriket, Egypten och Kina. Pågår fram till 5 juli.


Knights of the Chalice 2 är ett gammaldags turnbaserat datarollspel. Kan vara bra, kan vara dåligt. Du har till 2 juli att bestämma dig.

Rise of the Ice Dragons Trilogy är en bok med tre sammankopplade äventyr till 5e, så som namnet antyder utspelar sig det hela i ett snölandskap lång norrut. Pågår till 2 juli.


Cat’s Cradle är en kampanjbok som beskriver en komplett stad ner på hyffsat djup nivå. Inkluderar ett statsäventyr med fantasy noir känsla. Sista chansen 27 juni.

Alice is Missing är ett rollspel som spelas via att sända textmeddelanden till de andra spelarna. Lite originellt, oklart om roligt. Håller på fram till 29 juni.

Kategorier
Recension Tips

Trolldom i Gamla Stan av Martin Olczak

Jack Waldemar Nilsson är nio år gammal och föräldralös. Han är på väg till Stockholm för att bo hos ännu en släkting. Vem vet han inte. Fast det är mycket annat som Jack inte heller känner till. Som att det finns sagoväsen och att det faktiskt kan vara så att hans föräldrar fortfarande lever.

Reklam från Adlibris

FörfattareMartin Olczak
GenreUrban fantasy
Ålder6-9 år
Betyg3/5

Det här är första delen av en serie om Jack och hans jakt efter sina föräldrar. Jag läste den för min 8-åring och han tyckte den var kul och ville definitivt läsa fortsättningen. Som vuxen gav den tyvärr inte så mycket. Lite smågullig kanske men också schablonmässig. De svart-vita illustreringarna gav mig 1970-talsfeeling, på ett negativt sätt. Det hade kunnat göras bättre. Dock gillar jag kartan i början av boken med det magiska Stockholm ? Fick lite Ensamma Vargen-känsla av den!

Stort tack för omslagsbilden!
Bild av PublicDomainPictures från Pixabay
Kategorier
Böcker Crowdfunding xBästa

Unbound Juni 2020

Unbound är ett crowdfundingförlag för böcker. Olika författare presenterar sina förslag och sedan kan köpare betala för boken innan den är skriven!

En sån här tjänst känns klockren! Förhoppningsvis möjliggör den att smala böcker som annars aldrig hade kunnat få finansiering blir gjorda. Har kollat runt och nedan är ett urval böcker som ser roliga ut, för vilka det pågår insamling i juni 2020!

Video Games That Saved My Life. En memoar och självhjälpsbok om att bota depression med dataspel! Har självhjälpsgenrer jumped the shark?


Philosophers’ Dogs , en filosofibok utifrån idén att alla stora filosofer ägde en hund som var den som kom på deras idéer! En sådan här bok misslyckas ofta då dess författare inte klara att uppfylla bokens två skilda mål, att både vara rolig och samtidigt djup. Men vem vet, kanske författarna lyckas. 

Passar på att nämna det enda filosofiskt skämt jag kommer ihåg, om definitionen av en människa. Aristoteles definierade en människa som en tvåfota varelse utan fjädrar. Diogenes, en av grundarna av cynismen, tog då och plockade en höna och höll upp den stackars fågeln inför de andra filosoferna, ”Se, jag har fångat en människa!”. Och man fick ändra definitionen till en tvåfota varelse utan fjädrar med breda platta naglar.

Stick A Flag In It. En historiebok fylld av tusen år av obskyra och bisarra historiska faktum!

Wonders and Visions: A Visual History of Science Fiction. En kulturhistoria över science fiction konst under de senaste 150 åren. Cirka 300 bilder i färg, kan bli en rolig bok.

FUTURES by Tortoise är en bokserie med framtidsstudier! Om man stödjer projektet får man de 5 första böckerna i serien.


THIS PARTY’S DEAD är ett makabert resereportage från 7 olika dödsfestivaler runt om i världen.

Future, en sci-fi seriealbum om mänsklighetens framtid, eller brist på framtid.


Casting the Runes: The Letters of MR James. Det här är en brevsamling från den brittiska 30-tals skräckförfattaren M R James. Kanske lite smalt, men det är något speciellt med att läsa gamla bortglömda brev.


Murdered by Clerks. En samling av människoöden som står omnämnda i bevarade domstolsböcker från medeltiden. En bisarre bokidé.


The Philosopher Queens. En bok om kvinnliga filosofer i historien skriven av dagens kvinnliga filosofer.

Who Owns an Asteroid? En tecknad faktabok om vår värld.

King Arthur’s Death. En nyöversättning av 1300-tals poemet Alliterative Morte Arthure.

Donaeld the Unready. En bok om den bortglömda engelska kungen Donaeld, som inte var så förberedd på sitt jobb!

The Art of Professor Elemental, ett steampunk seriealbum!

What the Papers Don’t Say, är en bok som samlar de 30 bästa historierna ifrån Byline Times första utgivningsår.

Tack för omslagsbilden!
Bild av Free-Photos från Pixabay

Kategorier
Böcker Recension

Monstret Frank samlingsvolym av Mats Strandberg

Frank är nio år och bor med sina föräldrar i staden Yrred. På sitt födelsedagskalas blir han biten av granndamens hund. Ingenting blev sig likt efter det.

Reklam från Bokus

FörfattareMats Strandberg & Sofia Falkenhem
GenreBarn-fantasy
Ålder6-9 år
Betyg5/5

Det här är en fantastiskt bra samlingsvolym med de tre böckerna om monstret Frank. Jag läste den högt för min 8-åriga son och han älskade den. När jag frågade vad han gillade med den svarade han ”ALLT!” Bättre betyg går nog inte att få.

Mats Strandbergs enkla men ändå mångbottnade text tillsammans med de fina illustrationerna av Sofia Falkenhem gav oss många mysiga lässtunder. Tack för det! På den här samlingsvolymen sätter jag högsta betyg. 5 av 5.

Tack så mycket omslagsbilden!
Bild av Reinhardi från Pixabay
Kategorier
Bilder Inspiration

9 fantasybilder från Wikimedia Commons

Wikimedia Commons är platsen där filmer, bilder och ljudfiler som används på Wikimedias olika sidor sparas, exempelvis för Wikipedia. Där finns enormt mycket bra mediamaterial, och även fantasykonst. Här har jag valt ut nio stycken bilder som jag tycker är fina.

Kategorier
Böcker Recension

Kedjor känns bara när du rör dig av Eva Holmquist

Lolla är rådgivarens dotter och har alltid gjort vad som förväntas av henne. Hennes far har bestämt att hon ska gift sig med Tammas, men hon älskar Pellas. Det här är första delen i serien om rymdskeppet Diligentia.

FörfattareEva Holmquist
GenreScience fiction – Space opera
Ålder12-15 år
Betyg3/5

I den här romanen befinner vi oss på ett generationsskepp på resa genom rymden. Vi möter flickan Lolla som försöker bryta sig fri från de förväntningar andra har på henne och staka ut sitt eget liv.

Jag blev engagerad av huvudkaraktärerna och nyfiken på hur det skulle gå för dem. Det är ett väldigt gott tecken. Men samtidigt var det aningen för många karaktärer och trots allt för lite som hände. Ibland stod dialogen still och det kändes som om berättelsen gick på tomgång. Men som sagt, här finns också något bra. Trotts allt vill jag läsa fortsättningen i serien och känner mig nyfiken på hur karaktärerna kommer utvecklas. Betyg får bli en svag trea.

En titel om kedjor och ett softat foto på framsidan med en ung flicka i korsett fick mig att tänka på något helt annat än space opera. Om boken skall tryckas på nytt föreslår jag att Ordspira förlag byter ut titeln och/eller bilden så den stämmer bättre med texten. Det är ju inte fifty shades of generationsskepp direkt. Som tur är.